June 9, 2023

Nature Business

Voor zakeijke liefhebbers

Aveng deelt voorschot op R282m claimregeling en schuldaflossingsplan

Aandelen in bouw- en engineeringgroep Aveng gingen woensdag voor een tweede dag omhoog en sloten meer dan 6,6% hoger op R15,20, na de JSE Sens-aankondiging van de groep op dinsdagmiddag, satisfied betrekking tot de afwikkeling van een niet-gecertificeerde claim in Australië en de update more than externe schuld aflossingen.

De aandelenkoers van de groep steeg dinsdag fulfilled 5,68% (€ 15,06), ook ondersteund doorway een update in excess of de voortgang die het boekt satisfied de geplande verkoop van niet-kernactief Trident Steel.

Aveng merkte op dat het een schikking heeft getroffen around en betaling heeft ontvangen van R282 miljoen voor een langlopende vordering die onderhevig is geweest aan langdurige juridische techniques.

Het zei dat de declare werd gerapporteerd in de bedragen die verschuldigd zijn van/(aan) contractklanten in de resultaten voor de zes maanden tot eind december 2021. In deze resultaten rapporteerde Aveng R 1,67 miljard als de netto verschuldigde bedragen van contractklanten.

Lees: Stefanutti, WBHO en Aveng schikken civiele schadeclaim van miljoenen dollars

Aveng heeft dinsdag echter niet aangegeven in hoeverre deze schikking dit bedrag zal verminderen. De groep merkte alleen op dat de schikking resulteert in een kleine winst op de eerder gerapporteerde positie, lagere lopende juridische kosten en het wegnemen van rechtsonzekerheid.

Dit geschil dateert van vóór maart 2016, toen McConnell Dowell, de Australische dochteronderneming van Aveng, een method aanspande tegen een klant om eerder gemaakte kosten te verhalen.

“In de loop van deze langdurige procesvoering en vertraging heeft McConnell Dowell zijn bedrijf aanzienlijk laten groeien, ondanks het feit dat er liquiditeiten in dit geschil zijn vastgelopen”, aldus Aveng.

“De oplossing van het geschil is een belangrijke prestatie en de resulterende additional liquiditeit is momenteel behouden in McConnell Dowell en is gereserveerd voor toekomstige investeringsmogelijkheden die stapsgewijs bijdragen aan de groei en prestaties van de groep”, voegde het eraan toe.

Schuldvermindering

Aveng kondigde ook aan dat het zijn strategie voor schuldvermindering gedurende het jaar tot eind juni 2022 heeft voortgezet.

De groep heeft in juni 2022 een geplande terugbetaling van R275 miljoen gedaan om haar externe schuld te verminderen, doorway cumulatieve terugbetalingen fulfilled R350 miljoen in het boekjaar tot eind juni 2022.

“Als de Trident Metal-transactie achieved succes wordt afgerond, wordt verwacht dat de opbrengst zal worden gebruikt om de resterende schuld in Zuid-Afrika af te lossen, verdere liquiditeit te creëren en de financiële positie van Aveng te versterken,” zei het.

De verkoop van Trident Metal is in lijn achieved Aveng’s 2018-strategie om activa af te stoten die zij als niet-kern beschouwde. Tot op heden heeft Aveng een totale opbrengst van meer dan R1 miljard ontvangen uit de verkoop van niet-kernactiva.

Trident Steel is het enige resterende materiële actief dat nog moet worden afgestoten in termen van de strategie.

Lezen:
Aveng: Operationele en handelsupdates ‘feitelijk nauwkeurig en uitgelijnd’
Aveng-ogen delen consolidatie medio december
Aveng lijkt op weg naar revalidatie

Vertraagde verwijdering

De groep heeft moeilijkheden ondervonden bij het vinden van een koper voor Trident Metal, ondanks de indrukwekkende recente financiële resultaten van het bedrijf.

De vertraagde verkoop heeft ertoe geleid dat Aveng op grond van International Fiscal Reporting Specifications 5 (IFRS 5) verplicht was Trident Metal te herclassificeren als een voortgezette bedrijfsactiviteit, omdat eind december niet was voldaan aan de standards om Trident Steel te vermelden als aangehouden voor verkoop en beëindigde bedrijfsactiviteiten 2021.

Deze herclassificatie droeg er deels toe bij dat de genormaliseerde winst per aandeel van Aveng in de zes maanden tot december 2021 met 55,6% daalde tot 67 cent, van 151 cent in de voorgaande periode.

Aveng bevestigde dinsdag dat de onderhandelingen vorderen around de geplande verkoop van Trident Steel.

De groep meldde vorige maand dat het in vergevorderde onderhandelingen was satisfied een geloofwaardige koper om dit bedrijf als continuïteit af te stoten.

Het zei dat de due diligence goed gevorderd is en zo snel mogelijk zal worden voltooid, waarbij de transactie is onderworpen aan het sluiten van Black Financial Empowerment (BEE) deelname aan de transactie en de voltooiing van juridische overeenkomsten.

Aveng merkte op dat de waarde van de transactie naar verwachting hoger zal zijn dan de gerapporteerde intrinsieke waarde van Trident Metal in de tussentijdse resultaten van 2022 van de groep.

Chronux Analysis-analist Rowan Goeller zei woensdag dat Aveng wat geld terugkrijgt van de Australische declare, maar de groep heeft nog steeds “vrij grote schulden”.

“Zoals altijd achieved deze projecten, is het vele jaren later, het is minder dan waar ze op hadden gehoopt en alle juridische kosten en andere kosten die gepaard gaan met het bestrijden van die claim nemen waarschijnlijk toe aan de andere kant. Maar het is wat geld op de financial institution.”

Goeller zei dat Trident Steel ook wat geld zal opleveren als die verkoop plaatsvindt, en voegde eraan toe: “Het gaat langzaam vooruit en Aveng is niet uit het bos [yet].”

Een andere analist, die niet genoemd wil worden, zei dat de claimregeling van Aveng positief is, vooral omdat de groep nu verder kan.

De analist zei echter dat bouwbedrijven op dit moment helaas allemaal te maken hebben met claims, of deze nu verband houden fulfilled Covid-19 of “scope creep”.

Met betrekking tot de geplande verkoop van Trident Steel zei de analist: “Laten we… [wait and] zien. Praten is tenslotte goedkoop. Eens kijken wanneer de deal rond is en waar ze mee komen.”