June 10, 2023

Nature Business

Voor zakeijke liefhebbers

De consumenteninflatie in China bereikt het hoogste niveau van twee jaar door een stijging van het varkensvlees

De consumenteninflatie in China versnelde in juli tot het hoogste niveau in twee jaar, grotendeels als gevolg van stijgende varkensvleeskosten, terwijl de zwakke consumentenvraag de algemene prijsdruk onder controle hield.

Article content

(Bloomberg) — China’s consumer inflation accelerated in July to the highest level in two years, largely due to surging pork costs, while weak consumer demand kept overall price pressures in check.

Advertisement 2

Artikel inhoud

De consumentenprijsindex steeg vorige maand met 2,7% ten opzichte van een jaar eerder, toen de varkensvleesprijzen met 20,2% stegen, zo blijkt uit gegevens van het Nationaal Bureau voor de Statistiek woensdag. De stijging van de CPI was lager dan de gemiddelde schatting van 2,9% in een Bloomberg-enquête onder economen en is te vergelijken met een groei van 2,5% in juni.

Ondertussen vertraagde de producentenprijsinflatie tot 4,2% in juli, van 6,1% in juni toen de grondstoffenprijzen verzwakten.

In tegenstelling tot andere grote economieën is de consumenteninflatie in China dit jaar relatief gematigd geweest, aangezien een strikt Covid-controlebeleid en sporadische uitbraken de uitgaven van consumenten en bedrijven aan banden legden. Die virusopflakkeringen – samen met wereldwijde tegenwind en een aanhoudende vastgoedcrisis – hebben het economische herstel van China fragiel gehouden, waarbij de fabrieksactiviteit vorige maand onverwachts kromp en de verkoop van onroerend goed bleef krimpen.

Advertentie 3

Artikel inhoud

Stijgende varkensvleesprijzen en een verbeterend economisch beeld zullen echter naar verwachting dit jaar de CPI opdrijven en het vermogen van de overheid om meer stimuleringsmaatregelen te geven op de proef stellen. Tegelijkertijd blijft de kern-CPI, die de volatiele prijzen van voedsel en energie buiten beschouwing laat, zwak op 0,8% in juli, wat erop wijst dat er in de economie zeer weinig vraagdruk is om bezorgdheid van beleidsmakers te rechtvaardigen.

“De inflatie zal de komende twee maanden waarschijnlijk tot boven de 3% stijgen als gevolg van een lage basis en de stijging van de varkensvleesprijzen”, zegt Bruce Pang, hoofd onderzoek en hoofdeconoom bij Jones Lang LaSalle Inc. “Maar de kerninflatie zal waarschijnlijk blijven gunstig aangezien de binnenlandse vraag zwak blijft. Dit zal niet veel beperkingen opleggen aan het monetaire beleid.”

China’s benchmark CSI 300 Index daalde 0,3% in de vroege handel op woensdag, in lijn met de dalingen in bredere Aziatische aandelen. Het rendement op de 10-jaarsrente op staatsobligaties daalde met 1 basispunt tot 2,73%, terwijl de obligatiefutures met 0,2% stegen.

Advertentie 4

Artikel inhoud

De stijging van de inflatie in juli werd grotendeels gedreven door prijsstijgingen van varkensvlees, verse groenten en ander voedsel, samen met seizoensfactoren, zei de NBS in een begeleidende verklaring, daarbij verwijzend naar senior statisticus Dong Lijuan. De totale voedselprijzen stegen in juli met 6,3% ten opzichte van een jaar geleden, waarbij de varkensvleesprijzen, een belangrijk element in het CPI-mandje van China, de eerste jaar-op-jaarstijging sinds september 2020 boekten.

Verse groenten en fruit stegen respectievelijk met 16,9% en 12,9% ten opzichte van een jaar geleden.

Analisten van China International Capital Corp zeiden voorafgaand aan de CPI-publicatie dat de consumenteninflatie de eerder dit jaar geschetste doelstelling van de regering van ongeveer 3% zou kunnen overschrijden. Toch zullen beleidsmakers waarschijnlijk hogere inflatie tolereren omwille van een sterkere economische groei, aldus de analisten.

Chinese autoriteiten hebben al aangegeven bereid te zijn de CPI wat hoger te laten sluipen.

“Als we het werkloosheidspercentage onder de 5,5% kunnen houden en de CPI-stijging het hele jaar onder de 3,5% blijft, kunnen we leven met een groeipercentage dat iets hoger of lager is dan de doelstelling, niet te laag natuurlijk”, zei premier Li. Dat zei Keqiang tijdens een evenement met bedrijfsleiders dat vorige maand werd georganiseerd door het World Economic Forum.

(Updates met aanvullende details en voorraadbewegingen.)

Advertentie

Opmerkingen

Postmedia zet zich in voor het onderhouden van een levendig maar beschaafd discussieforum en moedigt alle lezers aan om hun mening over onze artikelen te delen. Het kan tot een uur duren voordat reacties worden gemodereerd voordat ze op de site verschijnen. We vragen u om uw opmerkingen relevant en respectvol te houden. We hebben e-mailmeldingen ingeschakeld – u ontvangt nu een e-mail als u een antwoord op uw opmerking ontvangt, er een update is in een opmerkingenreeks die u volgt of als een gebruiker opmerkingen volgt. Bezoek onze Leidraad voor de community voor meer informatie en details over het aanpassen van uw e-mail instellingen.