June 9, 2023

Nature Business

Voor zakeijke liefhebbers

De vorige bewoner van Downing Street nr. 10 wil de baan beneden

Rishi Sunak, tot eerder deze week minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk doorway de Covid-19-pandemie, heeft zijn hoed in de ring gestoken voor de wedstrijd om Boris Johnson als premier op te volgen. Sunak is de eerste persoon van Indiase afkomst en de tweede Zuid-Aziatische om het leiderschap van de regerende partij in Groot-Brittannië te zoeken en zijn partij te vragen hem leading te maken.

De door Sunak geleide Britse schatkist kwam zwaar tussenbeide terwijl de coronaviruspandemie de economische activiteit tot stilstand bracht. In een ongekende mate heeft Sunak zich gecommitteerd aan de overheid betaalt 80% van het loon van personeel dat doorway werkgevers op de rol werd gehouden. Hoewel het in tegenspraak is met de erfenis van een conservatieve partij die slechts drie decennia heeft bestaan eerder bepleit Thatcheritische kleine regering, die maatregelen brachten Rishi Sunak publiciteit als de populairste Britse politicus sinds Tony Blair.

De hoge kijkcijfers daalden in het tweede en derde jaar van de pandemie. secties van de Britse pers geprofileerd Sunak’s reis voor politiek – professioneel en persoonlijk – een voormalige Goldman Sachs-investeringsbankier, volgde een opleiding aan de universiteiten van Oxford in het Verenigd Koninkrijk en Stanford in de Verenigde Staten, getrouwd achieved Infosys mede-oprichter miljardair NR Narayana Murthy’s dochter Akshata Murty. In het start off van 2022, de toenmalige niet-domicile fiscale status van Murty in het Verenigd Koninkrijk leidde tot ongunstige dekking about de dividendinkomsten uit haar participatie in Infosys. Het echtpaar vervolgens verhuisd van de woonruimte boven Downing Street 10. Terwijl dat adres in de volksmond wordt aangeduid als de ‘residentie’ van de Britse leading, verbleven Sunak en Murty in het appartement boven nummer 10, zoals Boris Johnson volgde de pattern van zijn voorgangers Tony Blair, Gordon Brown, Theresa May possibly en David Cameron in het grotere appartement op nummer 11.

Naast de maatregelen voor de overheidsuitgaven had de Britse regering in het eerste jaar van de coronaviruspandemie ook strenge lockdowns voor sociale activiteiten afgedwongen. Leading Boris Johnson bleek die regels te hebben overtreden tijdens bijeenkomsten die ‘partygate’ werden genoemd en die aanleiding gaven tot onderzoeken doorway de politie en de bureaucratie, evenals een maandenlang spervuur ​​van vragen in het parlement.

Sunak trad af als kanselier op 5 juli 2022, daarbij verwijzend naar meningsverschillen achieved Johnson more than economisch beleid. Dat ontslag, enkele minuten na dat van minister van Volksgezondheid Sajid Javid, zette een periode van twee dagen in gang waarin meer dan 50 leden de regering verlieten.

Na zijn ontslag, Sunak is gerangschikt als een van de meest geprefereerde keuzes onder parlementsleden als partijleider, in een proces van meerdere rondes dat de volgende premier van Groot-Brittannië zou zalven.