June 9, 2023

Nature Business

Voor zakeijke liefhebbers

Het boze gesprek van Vladimir Poetin met de Franse Macron gelekt

Een uitgelekt telefoongesprek tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse tegenhanger, Emmanuel Macron, onthulde dat de twee leiders verhitte woorden wisselden slechts vier dagen voordat Rusland Oekraïne binnenviel.

Wat er is gebeurd: De vertrouwelijke oproep werd openbaar gemaakt in een France 2-documentaire met de titel “Een president, Europa en oorlog”, gemeld De New York Post.

Macron had Poetin gebeld om de escalerende situatie aan de Oekraïense grenzen te bespreken en acties te bespreken om de crisis te bedaren.

Poetin heeft de Oekraïense president opgevoed Volodymyr Zelenskyy en beschuldigde de laatste naar verluidt van liegen tegen Macron over zijn voornemen om de Minsk-akkoorden uit te voeren – gericht op het beëindigen van de oorlog in de Donbas-regio.

Zie ook: Vladimir Poetin verliest 58e kolonel bij invasie in Oekraïne, maar wil doorgaan in Donetsk

De Russische leider zei dat Zelenskyy had geweigerd om onderhandelingen aan te gaan met pro-Russische Oekraïense separatisten.

Dat maakte Macron naar verluidt woedend, die tegen Poetin zei: “Ik weet niet welke advocaat je zal kunnen vertellen dat in een soeverein land de wetten worden voorgesteld door separatistische groepen en niet door de democratisch gekozen autoriteiten.”

Poetin trok toen de legitimiteit van de regering van Zelenskyy in twijfel en zei: “Ze kwamen aan de macht in een bloedige staatsgreep, met moorden en brandstichtingen en mensen die levend werden verbrand.”

Toen de uitwisseling verhit raakte, vertelde Macron naar verluidt aan Poetin dat hij “geen moer kon schelen over de voorstellen van de separatisten” omdat ze onwettig waren.

Op het verzoek van Macron om de grensspanningen te verminderen, zei Poetin dat Rusland dezelfde nacht militaire oefeningen zal afronden, maar een militaire aanwezigheid aan de grens zou achterlaten “totdat de situatie in Donbas kalmeert”.

Het gesprek eindigde met Poetin die naar verluidt Macron vertelde dat hij “ijshockey wilde gaan spelen, want hier praat ik met je vanuit de sportschool voordat ik aan fysieke oefeningen begin.”

Waarom het uitmaakt: Zelenskyy werd in een aardverschuiving verkozen bij de presidentsverkiezingen van 2019. De voormalige komiek won 73,2% van de stemmen. Er was een opkomst van 62,1% bij de stembusgang.

Poetin heeft de Verenigde Staten en hun bondgenoten beschuldigd van het orkestreren van de afzetting in 2014 van de pro-Russische voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in het verleden, gemeld Al Jazeera.

Deze week werd gemeld dat Poetin zijn greep op de Donbas-regio consolideert. Hij wil dat zijn topgeneraals de provincie Donetsk aanvallen nadat ze heel Loehansk hebben bezet.

Lees volgende: Vladimir Poetin zou Oekraïne een staakt-het-vuren kunnen aanbieden, waardoor Zelenskyy in een zeer moeilijke situatie terechtkomt, zegt analist

Foto via www.kremlin.ru op Wikimedia