June 10, 2023

Nature Business

Voor zakeijke liefhebbers

Inflatie, rente hoger dan de meeste beleggers hebben gezien

Beleggers zullen het hoofd moeten bieden aan hoge inflatie en stijgende rentetarieven, evenals veranderende geopolitiek en technologie als ze hopen het portefeuillerendement in de komende drie tot vijf jaar te maximaliseren.

De wereldwijde financiële markten worden momenteel gehinderd door inflatieniveaus die voor het laatst werden gezien in de jaren zeventig, meer dan vier decennia geleden, en een vergelijking van de jaren zeventig met het heden is veelzeggend in termen van de vooruitzichten vanaf hier.

In de jaren zeventig zagen we olieprijsschokken – we hebben nu olieprijsschokken de jaren zeventig werden gekenmerkt doorway sociale onrust en strijd, die hebben we nu en de Amerikaanse Federal Reserve voerde in de jaren zeventig te lang een zeer ruim monetair beleid, wat precies overeenkomt achieved wat we vandaag zien.

Het is vermeldenswaard dat de benadering van de Fed van de wereldwijde financiële crisis van 2008/9, en meer recentelijk de Covid-19-pandemie van 2020/21, rechtstreeks heeft bijgedragen aan een hogere inflatie.

De Fed hield de rente te lang laag terwijl ze recordbedragen aan contanten in het systeem pompte.

De balans is de afgelopen 12 jaar gestegen van $ 1 biljoen naar $ 9 biljoen dat geld heeft de economie gevoed en heeft zeepbellen en overmatige vraag in het systeem gecreëerd.

Het gevolg van deze vrijgevigheid van de centrale financial institution is dat zowel de inflatie als de rentetarieven hoger zullen zijn dan tijdens het leven van de meeste beleggers.

Momenteel liggen de rentetarieven in de meeste landen ver onder hun niveau van consumptieprijsinflatie. Als centrale banken de inflatie willen verlagen, moeten de tarieven veel hoger zijn. Daarom verwachten we dat de VS en andere ontwikkelde markten de rente aanzienlijk zullen verhogen vanaf het huidige niveau, wat segmenten van de markt tough zal raken.

Effects op aandelen

Beleggers hebben de schok van de hogere rente in de afgelopen zes maanden al ervaren in de forse daling van de waarderingen op de aandelenmarkten.

Wereldwijde aandelen zijn in de eerste zes maanden van 2022 achieved 20% gedaald, terwijl de technologiezware Nasdaq satisfied 30% is gedaald, waardoor dit het slechtste halfjaar voor de markten sinds de jaren zeventig is.

We hebben in 2021 veel gepraat around hoe duur aandelen waren, dus we verwachtten dat ze zich zouden terugtrekken, fulfilled title technologieaandelen. Wat ons echter heeft verrast, is het tempo waarin deze gebeurtenissen zich hebben voltrokken, wat zegt hoe snel wereldwijde gebeurtenissen tegenwoordig via de markten worden doorgegeven.

Lezen:

Het geopolitieke thema laat zich het ideal omschrijven met de kop ‘het Oosten wint, het Westen verliest’. Er is al voldoende bewijs van een wereldwijde machtsverschuiving van de VS naar China, van China’s leiders in de technologierace tot zijn opkomende dominantie in de ruimtewedloop en de investering van $ 8 biljoen in infrastructuurprojecten in het Belt and Street Initiative.

Het laatste thema is een decennium van exponentiële technologische ontwikkeling, en hoewel technologieaandelen onlangs een grote uitverkoop hebben doorgemaakt, zijn er weinig tekenen dat het onderliggende tempo van technologische investeringen vertraagt.

Exponentiële groei, zowel in technologie als in de acceptatie ervan, blijft de ruggengraat van wat er in de sector gebeurt. Wat dit decennium zo opwindend maakt, is dat zoveel opkomende technologieën zowel exponentieel groeien als convergeren om elkaars groei te versnellen.

Dit zorgt voor een voortzetting van de verrassende technologische impact op ons dagelijks leven in de komende jaren.

Hoe reageren?

Hoe moeten beleggers zich aanpassen aan een stijgende inflatie? En hoe kunnen ze hun portefeuilles positioneren om te profiteren van geopolitieke verschuivingen en toekomstige exponentiële technologische verbeteringen?

Goud doorstaat altijd de tand des tijds als inflatiehedge en blijft een populaire waardeopslag in moeilijke tijden.

Andere inflatiehedges omvatten reële activa zoals bosbouw, infrastructuur en geselecteerde vastgoedbeleggingen naast inflatiegekoppelde obligaties.

Maar het blijkt dat het thema China-dominantie moeilijker onder de aandacht komt.

Het is ingewikkeld om succesvol te investeren in een door communisten gedreven economie.

Zoek liever naar bedrijven die China en zijn groei in Azië bedienen vanuit landen satisfied meer voorspelbare regeringen en kapitalistische modellen.

Wat technologie betreft, creëert de recente uitverkoop op de markt kansen om te beleggen tegen verstandigere waarderingen.

We blijven op zoek naar een reeks potentiële investeringen die het exponentiële technologiethema zullen benutten, van biotechnologie tot cloud computing tot kwantumcomputing en, natuurlijk, de Metaverse.

Hywel George is directeur investeringen bij Outdated Mutual Investment Team.