June 9, 2023

Nature Business

Voor zakeijke liefhebbers

Poetins nieuwe gasschaarste veroordeelt Europa tot recessie en winter van rantsoenering

Europa heeft eerder ongeveer 45% van zijn jaarlijkse gasleveringen uit Rusland ontvangen.

Leonhard Foeger | Reuters

De afdaling van Europa naar een economische krimp lijkt te zijn bevestigd nu Rusland de aardgasleveringen aan het blok onder druk zet en de zware industrie die de komende maanden te maken krijgt satisfied zware rantsoenering.

Slechts enkele dagen nadat Europeanen opgelucht ademhaalden toen de Russische gasgigant Gazprom aankondigde dat het de bevoorrading by using de Nord Stream 1-pijpleiding zou hervatten, kondigde het maandag aan dat de stromen opnieuw zouden worden verminderd.

De aankondiging, waarbij Gazprom zei dat het zou gaan om onderhoud aan een turbine langs de pijpleiding, werd in Europa met ongeloof en afkeuring begroet.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zei dat de stap – waardoor de stroom naar Duitsland zal dalen tot 20% van zijn capaciteit van een toch al laag niveau van 40% – neerkomt op een “gasoorlog” achieved Europa. De Duitse minister van Economische Zaken, Robert Habeck, zei dat het excuus dat onderhoud de reden was voor de leveringsbeperking een ‘farce’ was.

Het plaatst Europa in een lastige situatie, aangezien het kampt satisfied ongebreidelde inflatie, de oorlog in Oekraïne en een toch al onrustige toeleveringsketen na de Covid-19-pandemie.

Duitsland, de grootste economie van de regio en de traditionele groeimotor, heeft een bijzondere reden om zich zorgen te maken. Het is grotendeels afhankelijk van Russisch gas en glijdt af naar een recessie. De regering maakt zich vooral zorgen in excess of hoe ze de lichten in de winter aan zal houden: Habeck zei maandagavond dat “we een ernstige situatie hebben. Het wordt tijd dat iedereen dat begrijpt”, tijdens een job interview achieved omroep ARD.

Hij zei ook dat Duitsland zijn gasverbruik moet verminderen, en merkte op dat “daaraan wordt gewerkt”. Hij zei dat in een circumstance van lage voorraden, gasoline voor industrieën zal worden verminderd vóór particuliere woningen of kritieke infrastructuur zoals ziekenhuizen.

“Natuurlijk is het een grote zorg, die ik ook deel, dat dit kan gebeuren. Dan zouden bepaalde productieketens in Duitsland of Europa gewoon niet meer worden vervaardigd. Dat moeten we fulfilled alle kracht die we hebben voorkomen”, zei hij.

Vertrouwen op Rusland

Nu Rusland een reeks internationale sancties heeft opgelegd als reactie op zijn oorlog tegen Oekraïne, is fuel een wapen dat het tegen Europa kan gebruiken.

De regio heeft eerder ongeveer 45% van zijn jaarlijkse aanvoer uit Rusland ontvangen en hoewel het wanhopig probeert alternatieven te zoeken, zoals vloeibaar aardgas uit de VS, kan het zijn Russische koolwaterstoffen niet snel genoeg vervangen.

Tenzij de situatie drastisch verandert, voorspellen analisten een moeilijke winter voor het continent.

“Hoge energiekosten duwen West-Europa in een recessie”, zei S&P International Market place Intelligence zondag in een rapport.

“Onze prognose voor juli houdt al rekening achieved milde krimp in het tweede kwartaal van het reële bbp in het VK, Italië, Spanje en Nederland. Nu de inflatie verrassend positief is, voeren de centrale banken het tempo van het verkrapping van het monetaire beleid op. toerisme en consumentendiensten kunnen de regio een lichte strengthen geven in het zomerkwartaal, een nieuwe tegenslag is waarschijnlijk in het vierde kwartaal gezien de onbetrouwbare energievoorziening”, voegde het eraan toe.

‘Duidelijke’ recessie

Uitzonderlijk hoge aardgas- en elektriciteitsprijzen zullen de industriële concurrentiepositie in Duitsland en andere productiecentra schaden. S&P waarschuwde dat de vernietigende oorlog tussen Rusland en Oekraïne waarschijnlijk tot 2022 zal voortduren, waardoor het vertrouwen van consumenten en bedrijven in heel Europa zal dalen.

Het merkte op dat de reële bbp-groei van de eurozone naar verwachting zal vertragen van 5,4% in 2021 tot 2,5% in 2022 en 1,2% in 2023, alvorens te verbeteren tot 2,% in 2024.

De EU-regeringen kwamen dinsdag overeen om aardgas in de komende winter te rantsoeneren in een poging zichzelf te beschermen tegen verdere bezuinigingen door Rusland, waarbij de ministers van energie van het blok een ontwerp van Europese damp goedkeurden die erop gericht was de vraag naar gas satisfied 15% te verlagen in de herfst en in de volgende lente .

Of de gasbesparing gerealiseerd kan worden valt nog te bezien en er is onenigheid onder de EU-leden above de rantsoenering van het gasgebruik.

“Het verminderen van het verbruik kan alleen zoveel doen. Fundamenteel is er een enorme vraag naar aardgas en vooral vloeibaar aardgas (LNG) in Europa. Rantsoenering, die vooral van invloed zal zijn op energie-intensieve industrieën zoals autofabrikanten, chemische bedrijven en cryptocurrency-mijnbouw, kan’ worden uitgesloten”, zei Simon Tucker, worldwide head of electrical power, utilities and assets bij Infosys Consulting, dinsdag in e-mailcommentaar.

“EU-landen en het VK moeten er alles aan doen om de gasvoorraden aan te vullen voordat de kou begint – dit betekent dat we naar alle mogelijke manieren moeten kijken om het energieverbruik te verminderen en de bevoorrading te verbeteren. We zien nu al een grote toename van de verzendingen van LNG vanuit de Midden-Oosten en Noord-Amerika. Maar landen moeten de modernisering van hun eigen infrastructuur versnellen. Massale inzet van koolstofarme, binnenlandse energiealternatieven zoals mini-kernreactoren en hernieuwbare energiebronnen voor de gemeenschap is niet alleen een ‘leuk om te hebben’, het is een noodzaak als we sterker uit deze disaster komen.”

Aangezien een dergelijk programma voor de modernisering van de infrastructuur waarschijnlijk enige tijd zal vergen, zal Europa op korte termijn waarschijnlijk meer economische pijn voelen.

De mogelijkheid van een recessie in Europa lijkt nu “duidelijk”, zeiden Citi-economen en strategen dinsdag in een notitie, waarbij het besluit van Rusland om de gasstromen opnieuw te verminderen waarschijnlijk “tot gevolg zal hebben dat Europa in een diepere recessie terechtkomt”.

“Terwijl er overeenstemming wordt bereikt in excess of de plannen voor de rantsoenering van energie voor de wintertime, verwachten we dat de krappere financiële omstandigheden in Europa een veel slechtere reactie in de reële economie zullen veroorzaken, gezien de houding in besparingen, de hefboomwerking van huishoudens en de bedrijfsbalansen. De wintertime klopt op de deur van Europa ’, besloot Citi.

De kans bestaat natuurlijk dat Rusland de kranen van zijn gasstromen naar Europa weer opendraait als het vermeende onderhoud van deze turbine op de Nord Stream 1-leiding eenmaal is afgerond.

“Het is een beetje verwarrend of dit een korte leveringsbeperking zal zijn terwijl de gerepareerde turbine weer on the internet komt, of dat het papierwerk nooit helemaal zal worden opgelost, en we leven geruime tijd satisfied slechts 20% voorraden,” Deutsche Bankanalisten onder leiding van Jim Reid zeiden dinsdag in een notitie, eraan toevoegend dat Rusland waarschijnlijk op zoek was naar duidelijkere garanties voor toekomstige vrijstellingen van sancties voor het onderhoud van NS1 en aanverwante zaken.

“Dit zal waarschijnlijk moeilijk te bereiken zijn en de Russen zullen dit weten. Het lijkt er dus op dat de Russische politiek hier voorlopig de touwtjes in handen zal hebben”, zeiden ze.

De strategen waren van mening dat Duitsland met een capaciteit van 40% van de pijpleiding de winter season door zou kunnen komen, zelfs als er wat lichte rantsoenering nodig was. “Bij 20% zou je waarschijnlijk een opmerkelijke rantsoenering nodig hebben, tenzij ze de gasexport verminderen, wat politiek zeer delicaat zou zijn”, zeiden ze.

In de tussentijd kan de mogelijk afgedwongen vermindering van 15% waar alle EU-lidstaten het zojuist more than eens zijn geworden, in werkelijkheid moeilijk afdwingbaar zijn. “Verwacht veel carve-outs en compromissen als er overeenstemming wordt bereikt around een program dat vooruitgang kan boeken”, zeiden ze.