June 9, 2023

Nature Business

Voor zakeijke liefhebbers

Rechter Ketanji Brown Jackson beëdigd bij Hooggerechtshof VS, eerste zwarte vrouw

Ketanji Brown Jackson werd donderdag beëdigd als rechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof en schreef geschiedenis als de eerste zwarte vrouw in het hoogste gerechtelijke orgaan van het land, terwijl ze lid werd in een tijd dat de conservatieve meerderheid haar spieren spande in belangrijke uitspraken.

Jackson, 51, sluit zich aan bij het liberale blok van een rechtbank fulfilled een conservatieve meerderheid van 6-3. Haar beëdiging als vervanger van president Joe Biden voor de aftredende liberale rechter Stephen Breyer kwam zes dagen nadat de rechtbank het Roe v. Wade-monument uit 1973 vernietigde dat abortus in het hele land legaliseerde. Breyer, satisfied 83 jaar het oudste lid van de rechtbank, is donderdag officieel fulfilled pensioen gegaan.

“Namens alle leden van de rechtbank ben ik verheugd om Justice Jackson welkom te heten in de rechtbank en in onze gemeenschappelijke roeping”, zei opperrechter John Roberts tijdens de ceremonie.

Uit een peiling van Reuters/Ipsos deze 7 days bleek dat een meerderheid van de Amerikanen – 57% – een negatief beeld heeft van de rechtbank na de abortusuitspraak, een significante verschuiving 10 opzichte van eerder in de maand, toen een krappe meerderheid een positief standpunt had.

Jackson is de 116e rechter, de zesde vrouw en de derde zwarte die sinds de oprichting in 1789 zitting heeft in het Hooggerechtshof.

Biden benoemde Jackson vorig jaar tot lid van het Amerikaanse Hof van Beroep voor het District of Columbia Circuit nadat ze acht jaar als federale districtsrechter experienced gewerkt. Web als de drie conservatieve rechters die zijn aangesteld doorway de Republikeinse voorganger van de Democratische president, Donald Trump, is Jackson jong genoeg om tientallen jaren in de levenslange baan te dienen.

De Senaat bevestigde Jackson op 7 april fulfilled 53-47 stemmen, waarbij drie Republikeinen zich bij de Democraten voegden om haar te steunen. De benoeming van Jackson verandert het ideologische evenwicht van de rechtbank niet.

“Het heeft 232 jaar en 115 eerdere benoemingen geduurd voordat een zwarte vrouw werd geselecteerd om zitting te nemen in het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten”, zei Jackson tijdens een evenement op 8 april om haar bevestiging te vieren. “Maar we hebben het gehaald – we hebben het gehaald – wij allemaal, wij allemaal.”

Biden heeft zich 10 doel gesteld meer vrouwen en minderheden en een breder scala aan achtergronden naar de federale rechterlijke macht te brengen. De benoeming van Jackson vervulde een belofte die Biden tijdens de presidentiële campagne van 2020 experienced gedaan om een ​​zwarte vrouw voor het Hooggerechtshof te benoemen. Met de toevoeging van Jackson heeft het Hooggerechtshof voor het eerst vier vrouwen op de bank.

Breyer kondigde in januari zijn plannen aan om met pensioen te gaan, nadat hij in 1994 werd benoemd doorway de Democratische president Bill Clinton. Jackson diende vroeg in haar juridische carrière als griffier voor Breyer.

De rechtbank deed donderdag zijn laatste twee uitspraken van zijn huidige termijn. Jackson sluit zich aan bij een liberaal blok dat deze termijn in belangrijke uitspraken is overstemd, niet alleen in excess of abortusrechten, maar ook about wapenrechten, het uitbreiden van religieuze vrijheden en andere zaken.

Jackson zal voor het eerst deelnemen aan pleidooien in zaken wanneer de volgende zittingsperiode van de rechtbank in oktober begint. Een belangrijke zaak voor de komende termijn geeft de conservatieve rechters de kans om een ​​einde te maken aan het beleid van positieve actie dat wordt gebruikt door hogescholen en universiteiten in hun toelatingsprocessen om hun inschrijving van zwarte en Latijns-Amerikaanse studenten te vergroten om diversiteit op de campus te bereiken.